Steampunk - Elektriske gitarer fra en fortid som aldri har vært.


Jeg må innrømme at jeg ikke hadde hørt begrepet "steampunk" før rundt 2020, da jeg begynte å legge merke til noen steampunk-gitarer på Facebook. Så vidt jeg kan forstå, er steampunk generelt en betegnelse på et moderne objekt som er dekorert – eller integrert – med gjenstander fra dampmaskintiden for å få det til å virke 1800-tallsaktig. Disse (tilsynelatende) gamle gjenstandene – oftest i metall, tre og lær – skal, ifølge Wikipedia, bringe assosiasjonene i retning av viktoriatiden.

Wikipedia omtaler Steampunk som følger:


  • Steampunk er en undersjanger av science fiction, alternativ historie og spekulativ fiksjon som ble fremtredende på 1980- og begynnelsen av 1990-tallet. Spesifikt involverer steampunk en epoke eller verden der dampkraft fortsatt er mye brukt - vanligvis på 1800-tallet og ofte viktoriansk tid i Storbritannia.
  • Viktoriansk tid er en periode i Storbritannias historie som omfatter høydepunktet i den industrielle revolusjon og det britiske imperiets mest storslagne tid. Den viktorianske perioden regnes gjerne fra 1837 til 1901. Adjektivet «viktoriansk» henviser til denne perioden, særlig til den britiske kulturen som på 1800-tallet var preget av industrialisering, oppfinnelser og vitenskapelige fremskritt, men også et klassesamfunn med sosial nød og streng seksualmoral.

 

Steampunk kan også ses på som et utrykk for hvordan verden ville sett ut i dag om vi ikke hadde hatt elektrisitet, men fortsatt hatt damp-teknologien som viktigste kraftkilde. Kanskje litt selvmotsigende når vi snakker om et elektrisk instrument, men sånn er det.  

Raymond pønsker ut nye kreasjoner.

                                                                    Foto: ???

Raymond Eide er Norges fremste bygger av steampunk gitarer. Lokalavisen Hitra.Frøya har intervjuet Raymond og bruker overskriften «En spillbar gitar med innslag av lær, tannhjul og deler av en militærbil fra 1943. Raymond Eide klarer å smelte det hele harmonisk sammen.»

 

Faust Guitars kaller Raymond prosjektet sitt. Navnet Faust har han hentet fra litteraturen. Faust er en serie skuespill av den tyske forfatteren Goethe. Faust var en vitenskapsmann som selger sjelen til djevelen i bytte mot overnaturlig viten. - Jeg synes navnet klinger godt. Og som Faust i skuespillet så liker jeg å prøve ut nye ting. Det bærer jo gitarene preg av. Men uten å inngå en pakt med verken ”Gammel-Erik” eller noen andre!

 

Raymond bruker rundt 200 timer fra han begynner prosessen til han står med et ferdig instrument mellom hendene. For det er verdt å merke seg, dette er ikke kun en plankebit som er blitt pynta på. Gitarene han produserer skal være fullt spillbare, til tross for sitt noe uvanlige utseende.

Fra skisse til ferdig gitar


- Ja, gitarene er veldig spillbare. Det er jo det som er vitsen med å bygge en gitar. Samtidig er jeg ute etter det genuine utseende. Det skal være vakkert. Og det skal se velbrukt ut. Og han jukser ikke når han jobber seg frem til det ferdige resultatet. Det holder ikke at gitaren ser gammel ut. De ulike komponentene skal helst ha en historie også. Raymond har brukt deler fra en militærbil fra 1943. Radioknotter fra et 8-millimeter kamera fra 70-tallet. Tannhjul fra gamle veggur, og deler fra en regnemaskin fra 1914.


- Selv bruker jeg mye brun-toner, messing og tidsriktige skruer for å gjenskape det jeg ser på som steampunk. Det har blitt utallige turer på ulike loppemarkeder og antikkbutikker.


Flere eksempler fra Raymonds produksjon:




Flere aktører:


Geir Solend

Geir Solend er en hobby gitarbygger som bruker kortreiste materialer. Dette er ask både i hals og kropp som hugges i nabolaget.


Donorvegguret ble også hentet i nabolaget, type gis bort på Finn. Han lager også i hovedsak pickupene selv.


Besøk gjerne Geirs hjemmeside