Barncaster

Tekst: Kjetil Storvik

Lykken er å bygge sine egen Barncaster!


Barncaster er en elektrisk gitar, der betegnelsen er sammensatt av ordet «barn» (som kan oversettes med låve/fjøs) og endingen «caster» (hentet fra Fender-modellene Telecaster og Stratocaster). «Barn» skulle i denne sammenheng kunne referere til opphavsstedet for materialene som benyttes for gitarkroppen. Mao. - en Barncaster er en elektrisk gitar (ikke nødvendigvis med Fender-fasong) bygget av rivningsmaterialer etter en fjøs.


De fleste vil mene at dette blir en for snever definisjon. Mer generelt kan man si at kroppen skal bestå av eldre, gjenvunnet treverk. Noen ganger fra fjøs, driftsbygninger, kornsiloer, gamle bygninger osv, men ikke nødvendigvis fra fjøs. Om ikke fra nærmeste bondegård, så eventuelt fra hytta. F. eks. fra en ombygd trapp. Trappetrinnene – selv de gamle – er av trykkimpregnert materiale, m.a.o. ikke råtne, men med solide sprekker. Etter noen kvelder ved peisen er de knusktørre og med enda større sprekker. Strengt tatt kommer ikke Barncaster-materialer kun fra bygninger heller, men gjerne også fra gamle transportkasser – eller en sliten europall, som vi skal se i eksempelet nedenfor.

Men etter min mening er heller ikke dette tilstrekkelig. Den ferdige gitaren må vise tydelig spor etter materialenes opprinnelse; sprekker, malingrester, bokstaver, logo etc. Jeg har selv bygget en Telecaster-kopi med utgangspunkt i 100 år gammel redwood funnet i en gammel fjøs som skulle rives. Men det er ikke spor av elde eller andre tegn som avslører opprinnelsen til materialet. Jeg er usikker på om jeg vil kalle dette en Barncaster …

Profesjonelt tilvirket Barncaster fra Nate's Relic Guitars. Selges via Reverb.                                                                                              Foto: Reverb

Utgangspunkt og sluttprodukt for mitt prosjekt. Kvalifiserer dette til betegnelsen Barncaster?                                                            Foto: Kjetil Storvik

Jeg har sett gitarer fra prominente gitarmakere bygget i materialer fra scenen i gamle Star Club i Hamburg, tribunene fra hjemmebanen til en Premier League-klubb og tilsvarende. Hvis det ikke er godt synlig at dette dreier seg om gamle, resirkulerte materialer, vil jeg ikke kalle slike gitarer for Barncastere.


Så til min freidige oppfordring. En Barncaster bygger du selv av materialer som nevnt ovenfor; den kjøper du ikke fra Fender Custom Shop!

I tillegg til materialene i kroppen er det mye garnityr som kan forsterke inntrykket, f.eks. plekterbrett laget av tilskårne vinylplater, bilskilt, oppklipte lærvesker, eller noe annet avlagt materiale som kan benyttes. Ettersom jeg påstår at en ekte Barncaster skal være selvlaget, synes jeg det er OK at halsen er kjøpt, helst ikke fabrikkny, gjerne brukt fra Finn.no eller resirkulert etter en havarert gitar. Det samme gjelder for pickuper, annen elektronikk og hardware. Å bygge en spillbar hals fra slitne rivningsmaterialer er ikke lett! Husk at Barncasteren til syvende og sist skal være spillbar.


Nødvendige verktøy


En ekte Barncaster – selvbygget selvfølgelig – skal kunne bygges ved hjelp av verktøy som enhver handyman/-kvinne har tilgjengelig i redskapsboden. De viktigste er følgende:


Tvinger – Uansett hvor materialene kommer fra, må de sammenføyes/limes til passende kroppsbredde. Den drevne gitarmekkeren har tvinger som gaper over 30 – 35 cm, men her er det godt mulig å improvisere med for eksempel tauverk, lange skruer og tyngdekraften.


Høvel – Kavitetene til pickuper og elektronikk samt halslommen definerer krav til kroppens tykkelse. Dermed må du ha en god høvel, aller helst motorisert. Uansett er noen drag med høvelen lurt med tanke på å redusere muligheten for flis i fingrene.


Stikksag – En stikksag med langt blad vil i de fleste tilfeller være tilstrekkelig for å skjære til kroppens omriss. Bare husk på å ikke kjøre for hardt på.


Håndoverfres – For å lage de nødvendige kavitetene elektronikk og hals, trenger du en fres. Kanskje ikke helt standard i redskapsboden. Det kan uansett være fristende å be om profesjonell hjelp til halslommen; den bør være bortimot perfekt. Husk at uansett hvor sjarmerende helhetsinntrykket skal være, er det viktig at Barncasteren er godt spillbar. Slark i halslommen er ikke bra!


Loddebolt – Selvsagt!

Mike Ferrell laget plekterbrettet med utgangspunkt i en plate av Johnny Cash - I Walk the Line


                              Foto fra Mike's fb posting

Et strålende eksempel - Vodka, eddik, billakk og Evergood Dark Roast kaffe


En Barncaster etter mitt hjerte er bygget av Thomas Overdulve og presentert på Facebook. Thomas forteller:


"Jeg kjeda meg en søndag og gikk ut i skogen og fant en sliten pall gravd halvveis ned i mose og ugress. Jeg tok den med hjem, børstet bort det grøvste av den medfølgende naturen og kappet opp i passende lengder. Jeg hadde ikke lange nok tvinger, så stykkene ble påført lim og skrudd sammen ved hjelp av ekstra lange skruer og satt til tørk i tre uker.


Jeg hadde en Telecaster kropp liggende i boden. Den la jeg på toppen av pallefjøla og - brukte den som mal - og tegna rundt. Deretter kappet jeg ut kroppen med onkels slitne stikksag som jeg fant i en skuff, pussa litt over med K40 sandpapir og beiset 3 lag med en god blanding av vodka, eddik, billakk og Evergood Dark Roast kaffe ekstra sterk!

Jeg fant ingen fres etter onkel i boden, så jeg valgte å søke hjelp hos Gulden Guitars på Steinberg i Drammen for utfresing av halslomme og hulrom til elektronikk. Relic hardware samt pre-wired elektronikk (Esquire oppsett) fikk jeg kjøpt av en trivelig fyr på Finn. Øvrige deler ble handlet inn fra Gitarist.no, og en brukt hals fant jeg også på Finn.


Da alle nødvendige komponenter var kommet innomhus, ble den skrudd sammen med lav moral og høy action samt en halvliter Frydenlund Juicy IPA. Båndene er så skjeggete at man begynner å blø, men de kan files ned senere en mørk regnværsdag (eller ikke). Den låter som en full sjømann, det klirrer i et par av bånda, men hva kan ikke skjules med en god dose vreng✌️"

Flere Barncastere - eller?

2022 Greg Fessler masterbuilt PRESTIGE GHOST TOWN TELE® RELIC® fra Fender Custom Shop

                                                                                                          Foto: Fender