Hva kan dette være?

Tekst: Kjetil Storvik

Tony Johansen er i besittelse av en elgitar som spontant vekker en gitarkeologs interesse. Han forteller i sin første henvendelse at han har en norskprodusert elgitar, muligens fra 1937! Min første tanke er at dersom dette stemmer, må alle historiebøkene skrives på nytt.

Etter en innledende dialog med Tony, blir vi fort enige om at årstallet ikke kan være riktig. Men dette er uansett en veldig tidlig utgave, så dette må vi finne ut av. Frem med tannbørste og teskje!

Hva har vi av holdepunkter?

Tony har hørt at det skal være produsert 7 eksemplarer av denne gitartypen i Norge, og det er identifisert 4 gjenværende eksemplarer i dag. Det mest påfallende med gitaren, er at den har en solid body – dvs. en plankegitar – der kroppen er bare 2,2 cm tykk. Videre har den en s.k. ”blade magnet” pickup, dvs. en pickup med en tynn magnetpol i hele pickupens lengde, som bl.a. er kjent fra Charlie Christian-pickupen fra 1936. Båndene på gitarhalsen er av kobber. Tidligere eier mener at gitaren visstnok ble produsert av en møbelsnekker i Østfold …

Eriksens Radiokassefabrikk?

Mye tyder på at denne gitaren kan ha et visst slektskap med Nilsengitaren:

  • Tilnærmet samme tykkelse på kroppen
  • Kobberbånd på halsen
  • Samme type uttak for kobling til forsterker, s.k. mikrofonplugg

Hva med møbelsnekker i Østfold? Eriksens Radiokassefabrikk i Sarpsborg var et snekkerverksted som produserte litt av hvert, bl.a. Nilsengitaren. En av snekkerne som produserte Nilsengitaren, Otto Jørgensen, sier i et intervju med Sarpsborg Arbeiderblad følgende: ”[Jeg] minnes at gitarene etter hvert ble behandlet med fargelakk. Lyses inn mot strengene, og mørkere utover." Dette høres omtrent ut som "sunburst". Jeg har sett mange Nilsengitarer, men ingen i sunburst.

Bare 2,2 cm tykk

Bare 2,2 cm tykk

Intervjuet med Otto Jørgensen ble gjort i 2005, ca. 55 år etter at Nilsengitarene ble produsert. En mulig teori er at Jørgensen kan ha husket feil, og at han snakker om Tonys gitar. Hans "etter hvert" kan muligens tolkes som "mot slutten av gitarvirksomheten". Hvis denne teorien er riktig, er vi nok i området 52 - 53 for Tonys gitar. Dette kan styrkes av at Tonys gitar ser vesentlig mer moderne ut enn Nilsengitaren.

Hva med pickupen?

Gitarist og gitarkonstruktør Tor Braun konstruerte og bygde egne pickuper på slutten av 40-tallet. Han huskes bl.a. som gitarist i ”The Rockin’ five”, som kompet Rocke-Pelle under Nordisk mesterskap i Rock på Jordal i 1958 og fra Per Borthen Swing Department.

Han konstruerte pickuper med "blade magnets", mao. samme som i pickupen i Tonys gitar. Han bygde et antall pickuper - ca. 20 stk. - som ble solgt gjennom Schlagerforlaget. Kan det være at en av hans pickuper havnet i Tonys gitar?

Har du noen tips?

Har du sett noe lignende? Har du noen anelse om hva dette kan være? Produsert når og hvor og av hvem? I så fall, ta kontakt!

Mikrofonplugg

Tor Braun

Hjemmelaget elgitar med selvlagde pickuper

Baksiden

Også denne med tynn kropp; ekte plankegitar.

Foto: Asgaut Steinnes og Jonny Storm Olsen

Foto: Asgaut Steinnes og Jonny Storm Olsen

To andre gitarer - åpenbart av samme opprinnelse som Tonys gitar - tilhørende hhv. Asgaut Steinnes og Jonny Storm Olsen

Alle bilder av Tonys gitar: Tony Johansen