Alt ble psykedelisk i 1967 ...

Tekst: Kjetil Storvik

1967 - smak på årstallet! Lytt på musikken! Scott McKenzie sang:

If you're going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair ...
There's a whole generation

With a new explanation

Men det var ikke bare Scott McKenzie! The Beatles gir ut Stg. Peppers’s Lonely Hearts Club Band og deltar på satelittsendingen Our World med All You Need Is Love.  Grateful Dead, David Bowie, Jimi Hendrix, Procol Harum, Leonard Cohen, Doors og Pink Floyd  – LP-debuterer.

I desember spiller Otis Redding Sittin’ on the Dock of the Bay få dager før han omkommer i en flyulykke.

I Sverige ble den svenska synden etablert gjennom filmen ”Jag är nyfiken – gul”. Hep Stars sang ”I natt jag drömde” ...

Og her hjemme gir Dream ut albumet Get Dreamy med psykedelisk omslag, og 1-2-6 gir ut Graveyard Paradise.

The summer of love – en av de mest myteomspunne tidsepoker fra 60-tallet, da 100 000 ungdommer samlet seg i bydelen Haight-Ashbury i San Francisco og skapte et kulturelt og politisk opprør. Det var «Make love, not war». Rusopplevelser, medikamentbruk og meditering var noe av kjernen i denne kulturen. 

Når vi tenker tilbake, er det nesten utrolig at alt dette foregikk i 1967! Og dette var ikke helt uten forbindelse med det faktum at USA gjennomførte sin tyngste offensiv i Vietnam …

Det psykedeliske gikk igjen som motiv både på klær, plakater, biler, plateomslag og - gitarer. Blant de mest kjente musikerne som fikk seg pyntede gitarer var Eric Clapton, George Harrison, Jimi Hendrix og Jimmy Page. Altså gitartoppene på den tiden. 

Eric Clapton og George Harrison delte mange interesser, ikke minst kvinner - f.eks. Pattie Boyd, som i tur og orden giftet seg med begge. I 1967 var hun imidlertid kun gift med Harrison. Men herrene delte på det tidspunkt sin interesse for gitarer med tilhørende spesiell dekor. Men Jimi Hendrix var kanskje den største gitar-dekoratøren på den tiden med ikke mindre enn tre spesialdesignede gitarer - to Fender Stratocastere og en Gibson Flying V. Mens Harrison og Hendrix egenhendig dekorerte gitarene med det som var for hånden av maling, neglelakk, etc., innhentet Clapton ekstern assistanse fra kompetent hold. Alle de gitarene som vi her omtaler, har senere blitt relansert i mer eller mindre offisielle reissues - pluss at hundrevis av glade entusiaster har funnet frem malersakene og laget sine egne kopier. 

Fotokredit: