Robert Normann med selvbygd elgitar i 1941

Robert Normanns selvbygde gitar. Foto: Bjørn Igeland

Ettermontert Pickup. Foto: Morten Nilsen, Sarpsborg kommune

Det første tegn på norskbygget elgitar er Robert Normanns selvbygde elgitar fra 1941. Men det er foreløpig et par ubesvarte gitarkeologiske spørsmål. Fremfor alt: Hva er det "elektriske" elementet på denne gitaren? Eller mer presist: Hva slags pickup satte Normann på denne gitaren?

Gitaren er i dag utstilt i Sarpsborg kultursenter. Ved siden av gitaren henger en plakett med følgende tekst: «Selvlaget gitar med stjålne telefonmagneter fra offentlige telefoner. 1941»

Den pickupen som sitter på gitaren i dag, er imidlertid en piezo-pickup av merket Shadow. Shadow Electronics ble etablert i daværende Vest-Tyskland i 1971, så den pickupen som sitter på gitaren i dag, må være påmontert minst tretti år etter at selve gitaren skal være bygd.

Så hvor kommer telefonmagnetene inn i bildet?

Jon Larsen gir oss en pekepinn

Jon Larsen: Robert Normann - Tusenkunstneren fra Sundløkka, Kunstbokforlaget Den Gyldne Banan, 2016

Jazzgitaristen Jon Larsen - bl.a. fra Hot Club de Norvège - skriver følgende i sin bok om Robert Normann:

"Omtrent på denne tiden begynner den elektrisk forsterkede gitaren sitt triumftog verden over. Den mekanisk interesserte Robert sugde tak i alt nytt og bygde sin første el-mikrofon av stjålne telefonmagneter, kobbertråd, bek, og en liten treplate. Etter noen innledende forsøk skulle han innlede i Grotten på sin selvbygde elgitar og ditto forsterker, sammen med pianist Andreas Berg. Det gikk brukbart en stund, men plutselig kom det helt annen musikk ut fra forsterkeren. En overledning omgjorde elgitaren til radiomottaker, og nå var det Meloditimen fra NRK som slo igjennom. De to musikerne spilte med, og fikk kjempeapplaus, ingen kunne begripe at det gikk an å spille så fint med bare to mann!

Robert Normanns hjemmelagde elgitar […] blir for første gang anvendt under en plateinnspilling med all-stars bandet Syv Muntre i oktober 1942. Resultatet er forbløffende, gitaren høres fint gjennom trompetkompet, og låter påfallende moderne."

Siden er under utvikling

Oppslag under veis:

Robert Normanns Rayhorn-gitarer. Bl.a. med egen pickup for de dype strengene, designet og utviklet av Bjørn Igeland

Les Paul eksperimenterte med telefondeler

Les Paul testet flere muligheter for å forsterke gitarlyden. Bl.a. klemte han en platespillerpickup i gitartoppen for å fange opp vibrasjonene fra selve gitaren (ikke fra strengene). Han forsøkte også å benytte lytteenheten i en telefon, og denne løsningen fungerte som en enkel pickup. I denne enheten finnes det to magneter, eller jernkjerner med viklinger forbundet med en permanentmagnet (se illustrasjon nedenfor). Dette har mye til felles med en elektromagnetisk pickup, slik vi kjenner den i dag. 

 • Les Pauls testrig

  Gitarstreng over en telefon lytteenhet.

  Foto: http://www.les-paul.com/timeline/red-hot-red/

 • Telefon lytteenhet

  Lytteenhet med to synlige magnetpoler.

  Skjermdump fra https://www.chinahao.com/product/5040089365/

 • Lytteenhet prinsipp

  Dersom du bytter membranen med en svingende stålstreng, vil du generere en spenning i ledningene ut fra enheten.

  Skjermdump fra http://spmphysics.onlinetuition.com.my/2008/06/uses-of-electromagnet-telephone-earpiece.html