Norsk bassgitarhistorie

Monk Montgomery med sin Precision bass på Colosseum kino.

Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum

Første registrerte opptreden med bassgitar i Norge var under Lionel Hamptons konsert på Colosseum kino, 6. september 1953. Da Monk Montgomery reiste seg og dro igang en bass-solo, var det knapt noen blant publikum som forstod hvilket instrument han spilte på.

Dette skjer kun et års tid etter at Monk fikk jobben som bassist i Lionel Hamptons orkester. Leo Fender var tidlig ute og sikret seg Hamptons interesse for bassgitar. Dette skjedde imidlertid ikke helt uten protester fra jazzpublikumet.

Da orkesteret spilte i Stockholm under skandinaviaturneen i 1953, skrev en svensk avis at Monks bassgitar var den eneste i verden! Dette var en mild overdrivelse, ettersom Fender lanserte Precision-bassen senhøstes 1951.

Etter Monk på Colosseum går det flere år før vi igjen har en sikker observasjon av bassgitar på norske scener. Rundt 1958 ser vi både kjøpebasser og hjemmelagde varianter. Nedenfor oppsummerer vi det vi i øyeblikket vet om introduksjonen av bassgitarer i Norge.

 

(siden oppdateres fortløpende)

Ivar Medaas - Norges første bassgitarist?

Faksimile fra boken ”Ivar Medaas – gjøglar og felespelar”, Jan Spurkeland

I 1957 etablerte Ivar Medaas dansebandet ”Trio Intim” sammen med Jan og Kjartan Spurkeland på hhv. gitar/sang og trekkspill. Ivar på bassgitar! Jan, som etter hvert ble en produktiv forfatter, har skrevet boken ”Ivar Medaas – gjøglar og felespelar”, der han bl.a. forteller at bandet med denne besetningen spilte på Fossli hotell ved Vøringsfossen sommeren 1957. Dermed er Ivar Medaas den første, norske bassgitarist registrert av Gitarkeologisk Forening.

Jan skriver videre i boken om Ivar Medaas: ”Han viste mot og framsyn ved å investera i den første el-bassen som kom til Bergen på 50-tallet, før dei mange bergensbanda, som spratt opp og seinare gjekk til innkjøp av dette nye instrumentet …”

Bassen til Ivar Medaas er forøvrig en Framus Star-Bass, og ser ut til å være mer eller mindre identisk med den første bassgitaren til Jet Harris i The Drifters/The Shadows!