John Sletterød gitar

John med prototypen til John Sletterød gitar.

Tekst: Kjetil Storvik

Gitaristen John Sletterød (født 11. januar, 1924) var en del av det aktive musikermiljøet i Horten på begynnelsen av 50-tallet, sammen med bl.a. de noe yngre Sigurd Jansen og Rolv Wesenlund. Sletterød fikk seg etter hvert jobb på Marinens hovedverft i Horten, Karljohansvern, og de første av Sletterøds mange selvbygde gitarer bygde han i aluminium på verftet under krigen. Gitarene fikk naturligvis en metallisk klang, og i følge Sletterød låt de som en mellomting mellom gitar og banjo. (Som en kuriositet kan nevnes at en av Norges fremste elgitar-pionerer, Nils Robert Nilsen, studerte "Beregning og konstruksjon av dampkjeler" ved Den Tekniske Skole på Karljohansvern i 1925.)

I 1947, etter å ha gått på Musikkonservatoriet, dro Sletterød til Sverige for å kjøpe gitar. De var vanskelige å oppdrive her hjemme på den tiden. Han ble i Sverige i halvannet år, og spilte i Bertil Löfdahls orkester, i følge han selv det fineste orkesteret han noen gang har spilt i. Vel hjemme i Horten igjen ble Sletterøds orkester til, senere Havna Swingers.

Som den første i landet spilte Sletterød inn en LP med hawaiimusikk. Den siste i rekken av mange gitarer han lagde, var for øvrig en hawaiigitar.

 

Tilvenstre: Sletterøds første og siste Hawaiigitarmodell. Foto: Marion Olaussen/Gjengangeren

Inspirert av EKO-gitarer fra Italia

Pictor fra EKO

I siste halvdel av 60-tallet arbeidet Sletterød som butikksjef på Tønsberg Musikksenter. Der fikk han tilbud om å importere EKO-gitarer fra Italia. Sletterød syntes imidlertid ikke kvaliteten var god nok, og det endte med at han reiste ned til EKO-fabrikken og fortalte dem hvordan han ville ha gitarene. Den oppgraderte gitaren som fikk Sletterøds signatur, er svært lik EKOs modell "Pictor", som ble produsert fra 1969. Gitaren var, som Robert Normanns, en påkostet gitar av høy kvalitet, og skal ha blitt produsert i et antall av 64. Brosjyrene fra EKO nevner ikke Sletterød-gitaren, men slektskapet med Pictor er tydelig.

I følge Sletterød selv ble gitaren solgt i mange land, og Sletterød fikk royalties fra de som ble solgt i Norge. Nyprisen skal ha vært kr. 2.700,- noe som var en relativt høy pris for gitarer i Norge på den tiden.

Og slik ble den - her et flott eksemplar

Foto: Kjetil Storvik

Noen detaljer

  • Signatur på plekterbrettet

    Alle bilder: Kjetil Storvik

  • JS initialer i emblemet på hodet

  • Pute på baksiden à la Gretsch

I tillegg til de vanligste farvene rød og sort, fantes Sletterødgitaren og så i "natur".

 

Foto: Ukjent

Verdifull dokumentasjon - brosjyren